GST, deel van anacura, overgenomen door Boehringer Ingelheim

2020-07-27

GST, de Gentse stamcelspecialist voor paarden en huisdieren die deel uitmaakt van de groep anacura, komt vandaag onder de vleugels van Boehringer Ingelheim. De overname volgt na twee jaar succesvol samenwerken. Onderzoek en productie blijven hun plaats hebben in de labo’s van anacura, in Evergem. Het huidig management en personeel zullen een cruciale rol spelen in de implementatie en verdere ontwikkeling van de stamceltechnologie binnen Boehringer Ingelheim.

GST_DEF_RGB_width_800

De stamcelpionier GST of ‘Global Stem cell Technology’ werd in 2014 deel van de groep anacura, opgericht en geleid door Griet Nuytinck. Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) investeerde eveneens in het bedrijf.

GST ontwikkelt stamceltherapieën voor de behandeling van orthopedische en metabole ziektes bij dieren. Het bedrijf slaagde erin als eerste een toelating van de Europese Autoriteiten te verkrijgen en bracht wereldwijd het eerste veterinair geneesmiddel op basis van stamcellen, op de markt.

Griet Nuytinck, anacura legt uit: “GST in onze groep opnemen in 2014 betekende heel wat meer dan een financiële investering in een startup. We hebben GST ook omringd met professionele ondersteuning vanuit onze ervaren biotech-bedrijfsomgeving. Op een moment dat stamceltherapie nog een onontgonnen en onduidelijk gebied was, kon GST zich volledig inzetten op het ontwikkelen van effectieve en gestandaardiseerde producten. Via klinische studies kreeg het bedrijf dan ook heel snel een EMA-registratie en de marktvergunning van het eerste stamcelproduct Arti-Cell Forte® voor het behandelen van gewrichtsproblemen bij paarden. Boehringer Ingelheim nam hiervoor de distributie in Europa op zich. De overname door Boehringer Ingelheim opent mooie perspectieven voor het ontwikkelen van nieuwe producten en deze op de markt te brengen in de hele wereld.”

“Na een zeer succesvolle samenwerking van twee jaar, hebben we besloten om GST over te nemen. De expertise en de state-of-the-art stamcelproducten zullen ons helpen om nog meer innovatieve oplossingen te bieden aan onze klanten,” verklaart Jean-Luc Michel, hoofd van Global Strategic Marketing, Boehringer Ingelheim Animal Health.

Griet Nuytinck vult aan: “Onder de vleugels van anacura groeide GST uit tot een scale-up bedrijf met een goed uitgebouwd technologieplatform en een soliede pijplijn aan nieuwe, innovatieve producten voor veterinaire toepassingen. Door de overname van GST krijgen Jan Spaas, CEO en zijn team alle kansen om het stamcelplatform binnen Boehringer Ingelheim verder te ontwikkelen terwijl het innovatief stamcel-onderzoek in onze laboratoria in Vlaanderen verankerd blijft. We hadden ons geen beter scenario kunnen wensen!”.

“De overname van GST door een wereldspeler zoals Boehringer Ingelheim is een sterke erkenning van het potentieel van GST’s stamcelplatform in het bijzonder en Vlaanderens positie als een globale biotech leider in het algemeen” voegt Roderick Verhelst toe, Senior Investment Manager bij PMV en bestuurder bij GST.

Meer informatie

anacura (www.anacura.com)
anacura is een onafhankelijke laboratoriumgroep van meer dan 200 dynamische medewerkers, actief in diverse domeinen van de gezondheidszorg. Farmaceutische en biotech-bedrijven doen beroep op onze diensten omwille van onze gedegen R&D en GMPervaring en onze expertise om grondig mee te denken met hun geneesmiddelenontwikkelingstraject. Artsen en patiënten waarderen dat we hen persoonlijk centraal stellen in onze dienstverlening op een ethische en kwaliteitsvolle manier. Tal van innovatieprojecten staan in voor de duurzaamheid en de groei van onze organisatie.

GST (www.GST.be)
De belangrijkste activiteiten van GST zijn onderzoek en ontwikkeling en de productie van stamcel-gebaseerde producten voor dieren. Als basis voor deze stamceltherapieën gebruikt GST zeer krachtige stamcellen uit het bloed van zoogdieren. GST vertaalt regeneratieve geneeskunde in klinische toepassingen. GST staat wereldwijd in de top-10 startups die actief zijn in het domein van dierengezondheid.

PMV (www.pmv.eu)
PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start, tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam. Zij doet dat met kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseert zij met en voor de overheid, en andere partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,2 miljard euro in beheer.

Boehringer Ingelheim (www.boehringer-ingelheim.com)

Het maken van nieuwe en betere medicijnen voor mens en dier staat centraal in wat we doen. Onze missie is het creëren van doorbraaktherapieën die levens veranderen. Sinds de oprichting in 1885 is Boehringer Ingelheim onafhankelijk en in familiebezit. We hebben de vrijheid om onze langetermijnvisie na te streven, waarbij we vooruitkijken om de gezondheidsuitdagingen van de toekomst in kaart te brengen en ons te richten op die domeinen waar we het meest goed kunnen doen.

Als wereldwijd toonaangevend, door onderzoek gedreven farmaceutisch bedrijf creëren meer dan 51.000 medewerkers dagelijks waarde door middel van innovatie voor onze drie bedrijfsonderdelen: ‘Human Pharma’, ‘Animal Health’ en ‘Biopharmaceutical Contract Manufacturing’. In 2019 behaalde Boehringer Ingelheim een netto-omzet van 19 miljard euro. Onze aanzienlijke investering van bijna 3,5 miljard euro in O&O is de drijvende kracht achter innovatie en maakt de volgende generatie geneesmiddelen mogelijk die levens redden en de kwaliteit van leven verbeteren.

We realiseren meer wetenschappelijke kansen door de kracht van partnerschap en de diversiteit van deskundigen in de gehele life-science-gemeenschap te omarmen. Door samen te werken versnellen we de levering van de volgende medische doorbraak die hetleven van patiënten nu en in de komende generaties zal veranderen.

Verdere persberichten:

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie?

Values Anacura

KWALITATIEF

INTEGRITEIT

EVIDENCE BASED