Chronische stress & burn-out: stress-systeem uit balans

Er is niets mis met stress in ons leven. Vaak voelen we ons net goed bij voldoende uitdaging met een portie ‘gezonde stress’. Stress wordt pas een probleem als de draaglast (de hoeveelheid stress of de ernst van de stresserende situatie) groter is dan de draagkracht (de middelen die we hebben om met de situatie om te gaan). 

Bij ingrijpende gebeurtenissen of langdurige druk (bijvoorbeeld door te veel werk, spanningen of geldgebrek), kan stress leiden tot overbelasting en uitputting van de mentale reserve. In het ergste geval mondt dit uit in overspannenheid, depressie of burn-out. 

Het effect van deze mentale druk op ons stress-respons systeem kan je lezen in het bloed. Daarom ontwikkelde Labo Nuytinck - anacura, gespecialiseerd in het evalueren van bloedwaarden, de Mentale Adaptatie Score (MAS). 

MAS weerspiegelt je mentale fitheid en aanpassing aan de dagelijkse stress. MAS wordt gemeten in bloed en het resultaat is makkelijk te interpreteren via een kleurscore. Elke kleurzone, van rood naar groen, staat voor een ander risico op chronische stress en stressklachten. Via de kleurscore wordt duidelijk of je interne stress-systeem onder druk staat. Zo kan je op tijd ingrijpen, je levensstijl aanpassen en hulp zoeken indien nodig.

MAS is geen vervanging van het algemeen klinisch onderzoek dat medisch oorzaken van de symptomen nagaat, maar geeft een beeld van de fysiologische toestand van het lichaam in relatie tot chronische stress. 

MAS stelt geen diagnose van burn-out of depressie, maar geeft in een vroege fase aan of er problemen zijn die je kan aanpakken. 

Biomerkers: meten is weten 

Wanneer we stress hebben, zullen de fysiologische processen in ons lichaam er steeds naar streven om de balans terug te herstellen. Wanneer de stress echter langdurig is, kan de balans niet herstellen en blijven de fysiologische processen verstoord (1). Bij deze processen zijn meerdere biomerkers betrokken. Het meten van deze biomerkers in je bloed kan helpen om op een objectieve manier te bepalen hoe goed je lichaam met de stress omgaat.

Individuele biomerkers zeggen echter niet voldoende. De meest bekende stressmerker, cortisol, speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de acute stressregeling, maar wetenschappelijke studies tonen geen duidelijk verband tussen chronische stress en een te hoog of te laag cortisol niveau (2). Labo Nuytinck - anacura heeft de samenhang tussen de talrijke fysiologische processen als vertrekpunt genomen om een optimale combinatie van meerdere biomerkers te bepalen die een goede voorspelling geeft van de mentale druk.

De Mentale Adaptatie Score (MAS) is onze multi-biomerker benadering, het resultaat van onze uitgebreide wetenschappelijke studie naar de kwantificatie van chronische stress via biomerkers in het bloed (3,4).   

MAS: aanvragen of meer weten

Je huisarts kan een bloedafname doen en jouw MAS aanvragen. Je kan voor de bloedafname ook terecht in onze labo’s in Brugge of Evergem. Om zeker te zijn dat je huisarts voldoende informatie heeft over de MAS, stuur zijn/haar contactgegevens op voorhand naar MAS@anacura.com

Vul hier alvast uw bijhorende MAS vragenlijst in.

Voor meer informatie over de test, mail naar MAS@anacura.com.


Referenties 1. Seeman et al, 1997; 2. Fries et al, 2005; 3. Labo Nuytinck-onderzoek naar biomerkers voor de opvolging van de gezondheid van sporters en werknemers (Ethisch Comité 2015/0524)