PCR-test bij acute gastro-enteritis voor accuratere diagnostiek

2022-10-17

Vanaf vandaag, 17 oktober 2022, schakelen we met Labo Nuytinck over naar moleculaire diagnostiek bij acute gastro-enteritis. Op die manier willen we onze artsen helpen om korter op de bal te spelen bij een vermoeden van acute gastro-enteritis.

DEF website start moleculaire diagnostiek - bijgesneden

Acute gastro-enteritis is in de regel zelflimiterend – de klachten gaan zonder behandeling over – maar soms kan behandelen toch nodig zijn.

Om te bepalen of een behandeling wel of niet nodig is, kan je als arts traditioneel een fecescultuur aanvragen. Het grote probleem daarbij is dat het 2 tot 3 dagen duurt vooraleer de resultaten er zijn. Dat maakt het moeilijk om kort op de bal te spelen.

Sneller en gevoeliger

Met Labo Nuytinck hebben we daarom hard gewerkt aan een oplossing. En die is er nu!

Vanaf vandaag zetten we moleculaire diagnostiek in bij een vermoeden van acute gastro-enteritis. Dankzij die methode krijg je als arts snellere resultaten. De diagnostiek is ook gevoeliger, zeker voor parasieten. Concreet houdt dat in dat we een parasitaire lading die we níet kunnen zien bij een fecescultuur, doorgaans wél opmerken bij een PCR-test.

Dankzij die combinatie van snellere én gevoeligere resultaten kunnen onze artsen patiënten met een vermoeden van acute gastro-enteritis veel beter helpen.

Meer weten?

> Artsen die samenwerken met ons vinden in het kenniscentrum op onze website meer informatie over de overstap naar moleculaire diagnostiek bij acute gastro-enteritis.

> Op 1 en 15 december 2022 organiseren we een workshop die in het teken staat van gastro-enterologie, respectievelijk in Gent en Brugge. Een klinisch bioloog van ons labo geeft er meer uitleg over moleculaire diagnostiek bij acute gastro-enteritis. Mail katrien.vandewiele@anacura.be voor meer informatie en/of om in te schrijven.

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie?

Values Anacura

KWALITATIEF

INTEGRITEIT

EVIDENCE BASED