RSV seizoen

2023-11-23

Van maandag tot zaterdag voeren wij dagelijks RSV, influenza en SARS-CoV-2 PCR testen uit. Wij willen u op de hoogte stellen van de huidige piek van RSV-infecties in ons land, die dit jaar eerder begon dan gebruikelijk.

Foto grafiek

In de tabel vindt u de laatste cijfers van Sciensano terug, waarbij de rode lijn het huidige seizoen van 2023-2024 representeert.

Infecties, veroorzaakt door het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV), leiden tot een aanzienlijke stijging in ziekenhuisopnames, vooral bij jonge kinderen.
RSV is een luchtwegvirus dat bronchiolitis veroorzaakt, een ontsteking van de kleinste luchtwegtakjes. Hoewel volwassenen meestal slechts milde symptomen ervaren, kunnen voornamelijk zuigelingen en jonge kinderen ernstig ziek worden gezien de diameter van hun bronchioli nog kleiner zijn. 

Ongeveer 90% van de kinderen heeft op tweejarige leeftijd al een eerste RSV-infectie doorgemaakt. Kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, ouderen, en kankerpatiënten met een verzwakt immuunsysteem, lopen meer risico. RSV gedijt beter tijdens de koude maanden, wat de piek van infecties tussen november en maart met een piek tijdens de feestdagen verklaart. 

Hoewel de mortaliteit in ons land laag is, plaatst RSV jaarlijks een aanzienlijke druk op de gezondheidszorg, met volle wachtkamers en ziekenhuizen.
De behandeling is voornamelijk ondersteunend. Zuigelingen met een gedaalde zuurstofsaturatie worden opgenomen voor zuurstoftherapie, alsook wordt sondevoeding en vocht toegediend indien de intake ondermaats is. Voor de toekomst zijn er enkele veelbelovende therapieën in de pipeline, waaronder RSV vaccins en “passieve vaccins” met tijdelijke antistoffen.

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie?

Values Anacura

KWALITATIEF

INTEGRITEIT

EVIDENCE BASED